Edirnekapı A Sınıfı İş Güvenliği Kursu
EDİRNEKAPI A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLIĞI KURSU
İş Sağlığı ve Güvenliği teknolojinin ve sanayileşmenin gelişmesi doğrultusunda gerçekleşen bilimsel bir disiplindir. İş Sağlığı ve Güvenliği kamuoyunda İSG kısaltması ile de anılmaktadır. İSG teknik bilgi ve beceri gerektiren bir meslek dalıdır. İş Güvenliğini bir meslek dalı olarak adlandırmak aslında çok dar bir tanım olur. Çünkü iş Güvenliği bir meslek olmanın yanında bir disiplinler topluluğudur. İş güvenliği çalışan – patronla birlikte; İSG Uzmanı, İşyeri Hekimi, İşyeri Hemşiresi birlikteliğiyle sağlanır. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı da disiplinin sağlanmasında temel taşı görevini üstlenir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kimdir?
Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip kişilerdir.
İSG Uzmanı Olmak İçin Hangi Bölüm ve Programlardan Mezun Olmak Gereklidir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olmak için teknik bilgi ve becerilere ihtiyaç vardır. Bu nedenle İSG Uzmanı olacaklarda teknik bilgi ve becerinin üst düzeyde olduğu bölümlerden seçilir. Bu bölümler; Mimarlık Fakültelerinin Tüm Bölümleri Mühendislik Fakültelerinin Tüm Bölümleri Teknik Eğitim Fakültelerinin Tüm Bölümleri Fen Edebiyat Fakültelerinin Fizik, Kimya, Biyoloji Bölümleri Güzel Sanatlar Fakültelerinin İçmimarlık Bölümü Yüksek Okulların İSG Bölüm ve Programı mezunları İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilir. Bu bölüm ve programların dışındaki bölüm ve programlardan mezun olanlar İSG Uzmanı olamazlar.
A Sınıfı İSG Uzmanı Nasıl Olunur?
Çok tehlikeli işyerlerinde görev almak için A Sınıfı İSG Uzmanı olmak isteyen adayların öncelik B Sınıfı İSG Uzmanı olması ve bu sertifika ile 4 yıl tam zamanlı olarak çalışmış olması gerekir. A Sınıfı İSG Uzmanı adaylarının 4 yıllık bu çalışmalarını, İSG Katip fiili çalışma takvimi ile de belgelemeleri gerekir.
A Sınıfı İSG Uzmanlığı Eğitimleri Nasıl Yapılır?
İSG eğitimlerinin tümü Çalışma Bakanlığı tarafından belirlendiği gibi A Sınıfı İSG Uzmanlığı Eğitim plan ve programları da yine aynı bakanlık tarafından belirlenir. Program 3 bölümde gerçekleştirilir.
- 90 Saat Asenkron / Offline Eğitimler: Bu eğitimler Asya Akademi’nin uzaktan eğitim programı veritabanı aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu eğitimler katılımcıların diledikleri saatlerde girecekleri derslerdir. Eğitimler sisteme daha önceden kaydedildiğinden kursiyerlerimiz A Sınıfı İSG Uzmanlığı eğitimlerine kendileri için en uygun saatlerde katılabilirler.
- 90 Saat Senkron / Online Eğitimler: Bu eğitimler ise Asya Akademi’nin alanının en iyisi eğiticileri tarafından canlı eğitim programları aracılığıyla yapılır. Canlı olarak eş zamanlı olarak yapılan bu dersler 09:00 – 15:00 ve 15:00 – 21:00 saatleri arasında olmak üzere iki grupta gerçekleştirilir. Kursiyerlerimiz önceden belirlenmek üzere istedikleri saatler arasındaki eğitimleri seçebilirler.
- 40 Saat Staj / Uygulama Eğitimleri: A Sınıfı İSG Uzmanı adayı olan kursiyerlerimizin de uygun gördüğü işyerlerinde Asya Akademi’nin İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlarının refakatinde gerçekleştirilir.
A Sınıfı İSG Uzmanlığı eğitimleri, Asya Akademi’nin alanının en iyileri tarafından gerçekleştirilmekle beraber Asya Akademi kursiyerlerine özel hazırlanmış ders kitapları ve dijital materyallerle desteklenir. Eğitim kurumumuz sınavlar öncesi soru çözüm ve ders tekrarları ile de kursiyerlerimizin başarı seviyelerinin yükselmesine katkıda bulunur. Bu eğitimler kursiyerlerinin bir çoğunun farklı işler ile uğraşmaları nedeni ile mesai saatlerinin dışında online olarak gerçekleştirilir. Asya Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinde Türkiye’nin marka ismi olmak yolunda emin adımlarla ilerken siz de kariyer yolculuğunuzda kilometre taşlarından en zoru olan A Sınıfı İSG Uzmanlığı yolculuğunda işinin uzmanı Asya Akademi ile devam edebilirsiniz.
A Sınıfı İSG Uzmanlığı Sınavları
A sınıfı İSG eğitimlerini tamamlayan katılımcılar Çalışma Bakanlığının yetkilendirmesi ile ÖSYM tarafından yılda iki defa yapılan İSG Sınavlarına girmeleri ve yeterli puanı almaları gerekir.
A Sınıfı İSG Sınavlarında Geçme Notu Kaçtır?
İSG Sınavlarına başvuran katılımcıların başarılı sayılabilmeleri için 50 soruluk testte en 35 doğru yapmaları gerekir. ÖSYM her doğru soruyu iki puan olarak hesaplamaktadır. Yani adayların sınavda en az 35 doğru yaparak; 70 puan ve üzeri almaları gerekir.
Edirnekapı B Sınıfı İş Güvenliği Kursu
EDİRNEKAPI B SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İş Sağlığı ve Güvenliği Nedir?
İş sağlığı ve güvenliğini “İşyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli sebeplerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalardır.” şeklinde tanımlayabiliriz.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Amacı Nedir?
Her yıl birçok kişi iş kazaları sonucu yaralanmakta ve maalesef yine birçok kişi de hayata göz yummaktadır. Kötü iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının ekonomik maliyeti her yıl dünya gayri safi hâsılanın %4’üdür. Bu sebeple de iş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, iş kazaları ve meslek hastalıkları meydana gelmeden önce bunları önlemektir. Bu şekilde, çalışanların hayatlarının ve vücut bütünlüklerinin korunması amaçlanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliğinin amacını çalışanları korumak, üretim güvenliğini sağlamak ve işyeri güvenliğini sağlamak olarak üç başlık altında inceleyebiliriz. Çalışanları Korumak İş sağlığı ve güvenliğinin en önemli amacıdır. Çalışanların hayatlarının ve vücut bütünlüklerinin korunmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri sayesinde çalışma ortamındaki risklerin tamamen ortadan kaldırılması veya en aza indirilmesi yoluyla çalışanlar için tehlikelerden uzak ve sıhhi yönden uygun çalışma ortamı sağlanır. Böylelikle çalışanların, çalışma koşullarının olumsuz etkilerinden ve iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmaları amaçlanır. Üretimde güvenliği sağlamak işyerlerinde alınacak iş sağlığı ve güvenliği önlemleriyle iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda ortaya çıkabilecek işgücü ve işgünü kayıpları azalacaktır. Çalışanlar daha verimli çalışacaklardır. Çalışanların daha verimli çalışmaları işyerlerine ekonomik açıdan katkılarını da artırır. İşyerinde üretimin düzenli bir şekilde yapılmasına bağlı olarak üretim güvenliği gerçekleşir. İşyeri güvenliğinin sağlanması, işyerlerinde alınacak iş sağlığı ve güvenliği önlemleriyle işyerlerinde kullanılan araç, gereç, makine, donanım ve tesisatta işyerini tehlikeye düşürebilecek riskler ortadan kalkar. Böylelikle, işyeri güvenliği sağlanmış olur. İşyeri güvenliğinin sağlanması, iş sağlığı ve güvenliğinin amacı olan çalışanların hayatlarının ve vücut bütünlüklerinin korunmasına katkı sağlar.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Kimdir?
İş sağlığı ve güvenliği uzmanı, görev almış olduğu iş yeri kapsamında kimyasal, fiziksel yahut biyolojik nitelikteki etkenlerin sebep olduğu hastalık ve yaralanmaları ortaya çıkmasını önlemek veya ortadan kaldırmak doğrultusunda prosedürler geliştirmekle sorumlu olan teknik elemandır.
B Sınıfı İSG Uzmanı Nasıl Olunur?
C sınıfı İSG belgesi ile 3 yıl ( 1095 gün) tam zamanlı uzman olarak görev alanlar öncelikle B Sınıfı İSG Uzmanlığı eğitimi alır sonrasında da B Sınıfı İSG Uzmanlığı Sınavlarında başarı göstermeleri üzerine Çalışma Bakanlığı tarafından kendilerine B Sınıfı İSG Uzmanlığı Sertifikası verilir.
B Sınıfı İSG Uzmanlığı Eğitimleri Nasıl Düzenlenir?
Çalışma Bakanlığı tarafından düzenlenen İSG eğitimleri aynı bakanlık tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları tarafından verilir. Eğitim programı ise Çalışma Bakanlığının belirlediği müfredata göre düzenlenir. Eğitimler başta Asya Akademi tarafından olmak üzere aşağıda belirtilen programa göre düzenlenir.
Offline Eğitim: bu eğitimler asenkron veya çevrim dışı olarak da adlandırılır. Offline eğitimler 90 saatlik bir program dâhilinde gerçekleştirilir. Eğitimler, Asya Akademi’nin eğitim portalına önceden yüklenir ve katılımcılarımız diledikleri zaman diliminde sitemiz üzerinden eğitim kurumunun her katılımcısı için özel düzenlediği kullanıcı ve şifre aracılığı ile katılım sağlar. Online Eğitim: Bu eğitimlerin toplam süresi de 90 saat olmakla birlikte çevrimiçi ya da eş zamanlı eğitimler olarak da anılır. Online yani eş zamanlı olarak yapılan bu derslere Asya Akademi’nin katılımcıları 09:00 – 15:00 ve 15:00 – 21:00 saatleri arasında olmak üzere iki farklı grupta katılım sağlayabilir.
Staj / Uygulama Eğitimleri: İş sağlığı ve güvenliği hizmeti alan eğitim kurumlarında İSG Uzmanlarının denetiminde gerçekleştirilir. Bu eğitimler Asya Akademi tarafından Çalışma Bakanlığının belirlemiş olduğu resmi ders programına uygun şekilde 40 saat olarak gerçekleştirilir.
B Sınıfı İSG Uzmanlığı Sınavları
Asya Akademi’de B Sınıfı İSG Uzmanlığı eğitimlerini tamamlayan katılımcılar ÖSYM tarafından gerçekleştirilen İSG Sınavlarına girmek ve geçerli puanı almalıdırlar. ÖSYM tarafından B Sınıfı İSG Sınavlarında geçme notu 70 puan ( 50 soruda en az 35 doğru ) olarak belirlenmiştir.
Neden Edirnekapı Asya Akdemi
Eğitim kurumumuz Asya Akademi 8 yılı aşkın bir tecrübeye sahip eğitimciler tarafından Türkiye’nin birçok yerinde faaliyet gösteren kurumlar zincirinin en yeni ve en dinamik halkasıdır. Asya Akademi eğitim kadrosu ve eğitim kalitesi ile kısa zaman içinde bölgenin en iyisi olmak için iddialı bir eğitim kurumudur. Eğitim kurumumuz İSG Uzmanlığı A, B, C eğitimleri yanında iş yeri hemşireliği, iş yeri hekimliği eğitimlerinde de iddialı. Bütün katılımcılarımıza konu anlatımı ve deneme kitabı hediye etmekle beraber katılımcılarımızı dijital ders notları, hap bilgiler ve sorularla da destekliyoruz. Eğitim kurumumuz katılımcıları ile iletişimini sadece eğitim programı süreci ile kısıtlamayıp sosyal medya hesapları aracılığı ile de gerekli profesyonel desteği sağlamaya da ediyor.
Edirnekapı C Sınıfı İş Güvenliği Kursu
EDİRNEKAPI C SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İş Güvenliği Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği genel olarak çalışanlara sağlıklı ortam sağlamak, çalışma ortamının olumsuz etkilerinden çalışanları korumak, oluşabilecek riskleri belirleyip tamamen ortadan kaldırmak veya zararlarını asgari seviyeye çekmek,, oluşabilecek maddi ve manevi zararları ortadan kaldırmak, çalışma ve üretim verimini artırmak adına yapılan çalışmaların tümüne denir. İş sağlığı ve güvenliği, herhangi bir firmanın üretiminden etkilenen tüm insanların sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörleri ve koşulları ayrıntılı bir biçimde inceleyen disiplindir. İş güvenliği birçok nedenden dolayı önemlidir. Her şeyden önce, bir çalışan bir işi tamamlamak için sağlığından ve vücut güvenliğinden asla ödün vermemelidir. Bunun yerine, işverenlerin bilinen tehlikelerden arınmış bir iş yeri sağlama konusunda hem yasal hem de ahlaki yükümlülüğü vardır.
İş Güvenliği Uzmanı Kimdir?
Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma Bakanlığınca yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, teknik elemandır.
İş Güvenliği Uzmanlarının Görevleri Nelerdir?
İş güvenliği uzmanları, aşağıda belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Bu görevleri aşağıda belirtilen şekilde sıralamamız mümkündür.
a) Rehberlik;
1) İşyerinde yapılan çalışmalar ve yapılacak değişikliklerle ilgili olarak tasarım, makine ve diğer teçhizatın durumu, bakımı, seçimi ve kullanılan maddeler de dâhil olmak üzere işin planlanması yapar. Organizasyonu ve uygulanması, kişisel koruyucu donanımların seçimi, temini, kullanımı, bakımı, muhafazası ve test edilmesi konularının, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına ve genel iş güvenliği kurallarına uygun olarak sürdürülmesini sağlamak için işverene önerilerde bulunur.
2) İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili alınması gereken tedbirleri işverene yazılı olarak bildirir.
3) İşyerinde meydana gelen iş kazası ve meslek hastalıklarının nedenlerinin araştırır. Bu kaza ve hastalıkların tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunur.
4) İşyerinde meydana gelen ancak ölüm ya da yaralanmaya neden olmayan, ancak çalışana, donanıma veya işyerine zarar verme potansiyeli olan olayların nedenlerinin araştırılması konusunda çalışma yapar.
b) Risk değerlendirmesi;
1) İş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapılmasıyla ilgili çalışmalara ve uygulanmasına katılmak, risk değerlendirmesi sonucunda alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri konusunda işverene önerilerde bulunur ve takibini yapmak
c) Çalışma ortamı gözetimi;
1) Çalışma ortamının gözetiminin yapılması, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı gereği yapılması gereken periyodik bakım, kontrol ve ölçümleri planlamak ve uygulamalarını kontrol eder.
2) İşyerinde kaza, yangın veya patlamaların önlenmesi için yapılan çalışmalara katılır. Bu konuda işverene önerilerde bulunur, uygulamaları takip eder; doğal afet, kaza, yangın veya patlama gibi durumlar için acil durum planlarının hazırlanması çalışmalarına katılmak, bu konuyla ilgili periyodik eğitimlerin ve tatbikatların yapılmasını ve acil durum planı doğrultusunda hareket edilmesini izlemek ve kontrol eder.
ç) Eğitim, bilgilendirme ve kayıt;
1) Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin ilgili mevzuata uygun olarak planlanması konusunda çalışma yaparak işverenin onayına sunmak ve uygulamalarını yapmak veya kontrol eder.
2) Çalışma ortamıyla ilgili iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ve çalışma ortamı gözetim sonuçlarının kaydedildiği yıllık değerlendirme raporunu işyeri hekimi ile işbirliği halinde örneğine uygun olarak hazırlar.
3) Çalışanlara yönelik bilgilendirme faaliyetlerini düzenleyerek işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol eder.
4) Gerekli yerlerde kullanılmak amacıyla iş sağlığı ve güvenliği talimatları ile çalışma izin talimatları hazırlayarak işverenin onayına sunmak ve uygulamasını kontrol eder.
d) İlgili birimlerle işbirliği;
1) İşyeri hekimiyle birlikte iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili değerlendirme yapmak, tehlikeli olayın tekrarlanmaması için inceleme ve araştırma yaparak gerekli önleyici faaliyet planlarını hazırlamak ve uygulamaların takibini yapar.
2) Bir sonraki yılda gerçekleştirilecek iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili faaliyetlerin yer aldığı yıllık çalışma planını işyeri hekimiyle birlikte hazırlar.
3) Çalışan temsilcisi ve destek elemanlarının çalışmalarına destek sağlamak ve bu kişilerle işbirliği yapar.
Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?
Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun durumda olanlar Fen Edebiyat Fakültelerinin fizik, kimya, biyoloji bölümlerinden mezun durumda olanlar Mühendislik veya mimarlık fakültelerden mezun durumda olanlar Güzel Sanatlar Fakültelerinin, İç Mimarlık bölümlerinden mezun durumda olanlar Meslek Yüksek Okullarının İş Sağlığı Programlarından mezun durumda olanlar. Yukarıda belirtilen fakülte, bölüm ve programlardan mezun olanlar, Çalışma Bakanlığınca yetkilendirilmiş eğitim kurumlarınca yapılan eğitimleri bitirmeleri ve devamında ÖSYM tarafından düzenlenen iş sağlığı ve güvenliği sınavında başarılı olmaları halinde iş güvenliği uzmanlığı belgesini almaya hak kazanırlar.
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimleri Hangi Kurumlarca Yapılır?
Yukarıda belirtilen bölüm ve programlardan mezun olan İSG Uzmanı adaylarının Çalışma Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan Asya Akademi gibi eğitim kurumlarında
n uygun eğitim programını almaları gerekir. Bu eğitim kurumlarının ilgili bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olması önemlidir.
Eğitimler Nasıl Gerçekleştirilir?
Bu eğitimler; toplam 35 gün(220saat) İSG Eğitimleri Uzaktan eğitim modeli
ile yapılmakla beraber eğitim programı ise şöyledir:
Çevrimdışı Eğitim: Asenkron / offline isimleri ile de bilinen bu program Asya Akademi sayfasına daha önceden yüklenmiş olan eğitimlerin, kursiyerlerimiz tarafından kendileri için uygun saatlerde katılım sağlaması ile gerçekleşir. Bu eğitimlerin süresi 90 saattir. Eğitimler 15 günlük bir periyotta gerçekleştirilir.
Çevrimiçi Eğitim: Senkron / online isimleri ile de bilinen bu program Asya Akademi eğiticileri tarafından canlı eğitim sistemleri üzerinden verilir. Asya Akademi’de canlı dersler günde en fazla 6 saat olacak şekilde düzenlenir. Bu eğitimlerin toplam süresi 90 saattir. Eğitimler 15 günlük bir periyotta gerçekleştirilir. Eğitimler 09/15 saatleri arasında ve 15/21 saatleri arasında olmak üzere iki farklı grupta gerçekleştirilir. Kursiyerlerimiz kayıt esnasında hangi saatler arasında eğitim almak istediklerini kendileri belirleyebilirler.
Staj Eğitimi: Pratik eğitim olarak da adlandırabileceğimiz bu eğitimler; Asya Akademi İş Güvenliği Kursu eğiticileri tarafından uygun görülen işyerlerinde iş güvenliği uzmanlarının kontrolünde gerçekleştirilir. Bu eğitimlerin süresi de 40 saat olmakla beraber 5 iş günü içinde gerçekleştirilir.
İSG Sınavlarında Başarılı Şartları Nasıl Belirlenir?
ÖSYM tarafından yılda iki defa düzenlenen İSG Sınavlarına katılan C Sınıfı İSG Uzmanlığı adaylarının 50 sorudan oluşan ve 100 puan üzerinden değerlendirilen sınavda en az 35 doğru yaparak; 70 ve üzerinde puan almaları gerekir. Sınavlarda başarılı olamayan adaylar tekrar eğitim alma zorunluluğu olmadan ÖSYM sınav başvurularını gerçekleştirerek sonraki sınavlara tekrar girebilirler. eğitimlerini Asya Akademi’den alan katılımcılarımız girdikleri ilk sınavda başarılı olamamaları üzerine kurumumuzun sosyal medya hesapları aracılığı ile mevzuatların son hallerini takip ederek sınavlara yeniden hazırlanabilirler.
Sınav Sonrasında Sertifikalandırma Nasıl Gerçekleştirilir?
ÖSYM tarafından düzenlenen sınavda başarılı olan adaylara sertifikaları Çalışma Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü aracılığı ile e – devlet programı üzerinden dijital olarak verilmektedir. Adaylar basılı sertifikaya ihtiyaç duymadan bu dijital belge ile işlem yapabilirler.